Uwaga! Naukowcy znaleźli pestycydy w produktach pszczelarskich

Wyszło na jaw, że nasze pszczoły gromadzą pyłek pszczeli ze skażonych pestycydami terenów, również w naszym kraju. Gdyż istotnie to z pyłku pszczoły produkują miód, który później wszyscy spożywamy, przyjmując zarazem wszystkie związki trujące. Uprzednio takie informacje były nagminnie bagatelizowane przez specjalistów. Naukowcy ostrzegają – mieszanina kilkunastu najróżniejszych związków chemicznych jest o wiele niebezpieczniejsze niż pojedyncze zanieczyszczenia. Ekolodzy podsunęli możliwe rozwiązanie – nadzór zanieczyszczenia stref, na których są pszczoły. W testowanych strefach odkryto związki owadobójcze np.: chloropyrifos, tiaklpryd, boskalid. Jeśli nie zatrzyma się tego procederu, pogłowie europejskich pszczół dramatycznie skurczy się. Łączą się z tym poza tym poważne skutki dla ludzkości, ponieważ lwia część uprawnych pól zapylana jest przez te pożyteczne insekty. A sytuacja stale się komplikuje. W Stanach i na Starym Kontynencie straty w pogłowiu pszczół dobiegają nawet 1/3. Poważniejsza sytuacja dzieje się w na Wschodzie, gdzie spotyka się tereny bez zupełnie pszczół.